Bardzo smaczna i zdrowa roladka jako dodatek do pieczywa.Pięknie prezentuje się też jako danie do zimnego bufetu
Składniki:
2 duże filety z kurczaka lub jeden podwójny
1 marchew
1 plaster średniego selera
1 mała pietruszka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól,pieprz czarny,czosnek granulowany,maggi w płynie do smaku.
Drobiowo warzywny salcesonik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,wyjąć polędwiczki.Filet przeciąć wzdłuż po grubości nie docinając do końca aby uzyskać większy kawałek mięsa.Lekko rozbić z dwóch stron,posypać przyprawami,polać maggi,zwinąć i odstawić na 30 min.do lodówki.Polędwiczki rozdrobnić blenderem.
2.
Warzywa obrać,umyć i rozdrobnić.Czosnek posiekać drobno nożem a pozostałe warzywa pokroić w większą kostkę.Na patelni rozgrzać masło,włożyć warzywa i smażyć do czasu odparowania wody i zeszklenia ich,przyprawić suchymi przyprawami,przestudzić.
3.
Do miski włożyć zmielone polędwiczki,włożyć warzywa, przyprawić do smaku suchymi przyprawami oraz maggi i wyrobić gładką masę
4.
Rozwinąć zamarynowane filety,na każdym ułożyć z jednego brzegu porcję farszu i zwinąć w roladę
5.Rolady zawinąć dość ciasno w papier do pieczenia,końcówki związać bawełnianą nicią.
6.
Na blaszkę do pieczenia wlać 2 szk.wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć roladki.
7.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec po 30 min. z każdej strony.Pozostawić zawinięte do przestudzenia.
Komentarze