Dorsz w orzechach włoskich

4.5 (200 ocen)

  • 25 min

W sam raz na niedzielny obiad

  • 25 min

Składniki:

  • 500 g filetów dorsza ze skórą
    150 g orzechów włoskich łuskanych
    4 ząbki czosnku
    2 jajka
    mąka do oprószania ryby
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w orzechach włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety ryb oczyścić i usunąć wszystkie ości i skórę.
  • 2. Podzielić na porcje, zamarynować w soli i pieprzu.
  • 3. Orzechy włoskie włożyć do woreczka i rozgnieść na drobne kawałki na desce do krojenia wałkiem lub tłuczkiem.
  • 4. Jajka wybić do głębokiego talerza i roztrzepać.
  • 5. Filety dorsza panierować w mące, jaju i pokruszonych orzechach włoskich dobrze dociskając, aby nie odlepiały się podczas smażenia.
  • 6. Tak przygotowaną rybę usmażyć na wolnym ogniu, na złoty kolor z każdej strony.
  • 7. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.

Porady

Są to składniki na cztery porcje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować