Domowy deser "MONTE"

4.49 (194 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny, kremowy deser budyniowy z dodatkiem słodkiej śmietanki. Biała warstwa o smaku śmietankowym, a ciemna o czekoladowo orzechowym.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka niesłodzony (64g)
    litr mleka
    200 ml słodkiej śmietanki 30 %
    cukier puder do osłodzenia
    4-5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego (proponuję użyć domowego kremu czekoladowego)
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy deser "monte" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka o grubym dnie wlewamy 3/4 litra mleka, słodką śmietanką, słodzimy do smaku cukrem pudrem. Mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania.

    W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń, następnie wlewamy do gotującego się mleka ze śmietanką. Gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

    Połowę budyniu przelewamy do drugiego naczynia i mieszamy z kremem czekoladowym.

    Pucharki/szklaneczki napełniamy do połowy ciemną masą, a wierzch dopełniamy jasną.

    Wierzch każdego deseru przykrywamy folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Odstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.

Porady

Budyń gotujemy celowo w większej ilości mleka niż podane jest na opakowaniu, wtedy po ostudzeniu będzie miał delikatną kremową konsystencję. Przepis na domowy krem czekoladowy> https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-krem-czekoladowo-orzechowy-do-smarowania-kanapek-100 Domowy krem czekoladowy można zastąpić sklepowym np. Nutella.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować