Domowe ptysie z bitą śmietaną

4.5 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Małe ptysie z waniliową bitą śmietaną uwielbia moja 4-letnia córka Agatka. Ja piekę korpusy, a Agatka pomaga mi je wypełnić nadzieniem. Są pyszne, bo są domowe, delikatne i słodkie. Agata uwielbia ptysie także z czekoladowym budyniem. Po prostu sprawdzony i doskonały przepis.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO NA PTYSIE::
    - mąka pszenna (tortowa/przesiana): 400 gramów
    - masło: 200 gramów
    - jajka (duże/świeże): 6 sztuk
    - woda mineralna (niegazowana): 500 mililitrów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    BITA śMIETANA:
    - śmietana (30 % lub 36 %): 400 mililitrów
    - ekstarkt z wanilii (opcjonalnie): 1 łyżeczka
    - cukier: 80 gramów
    DO POSYPANIA::
    - cukier puder: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Domowe ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku z grubym dnem zagotować wodę z masłem i solą.
  • 2. Do wrzącego płynu wsypać mąkę, zmniejszyć ogień, energicznie ucierać ciasto do momentu połaczenia wszystkich składników.
  • ciasto ptysiowe 3. Garnek zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku, ucierając około 5-6 minut.
  • 4. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej przygotować dwie blachy.
  • wyciskane ciasto ptysiowe 5. Ciasto przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką i wyciskać porcje ciasta na blachę. Chcąc uzyskać okrągłe mini ptysie wyciskamy porcje wielkości orzecha włoskiego. Odstępy między porcjami ciasta powinny wynosić 4 cm.
  • porcje ciasta ptysiowego 6. Porcje ciasta można też formować używając dwóch małych łyżeczek i wykładać bezpośrednio na blachę.
  • ptysie-pieczenie 7. Ptysie piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • na jednym dziecko nie poprzestanie 8. Śmietanę ubić z cukrem i ekstarktem waniliowym. Ubitą śmietanę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Ptysie lekko rozchylać, aby powtała kieszonka, napełniać bitą śmietaną, oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Ptysie można nadziewać różnymi słodkimi kremami, budyniem, itp. Z resztek ciasta można upiec domowy groszek ptysiowy do zupy-krem ( groszek ptysiowy piecze się mniej więcej o połowę krócej). Będzie idealnym dodatkiem do zupy krem dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować