Domowe pesto, podane na makaronie z dodatkiem chili

0 (0 ocen)

Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia.W związku z aktualną porą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs.

Składniki:

  • Składniki na pesto:
    2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów (u mnie trochę tych i trochę tych)
    2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki)
    2 - 3 ząbki czosnku
    ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
    100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano
    garść rzeżuchy (mozna pominąć jesli nie mamy)
    sól do smaku

    Dodatkowo:
    ulubiony makaron
    parę plasterków suszonych pomidorów
    mała cukinia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Zielone pesto

Domowe pesto, podane na makaronie z dodatkiem chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pesto 1. Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki pinii i migdały, następnie odsączyć je z tłuszczu.
  • domowe pesto 2. Umyte i osuszone liście bazylii, rzeżuchę, czosnek i orzeszki pinii oraz migdały utrzeć w moździerzu dolewając oliwę.
  • domowe pesto 3. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać. Można doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować