Domowe precle z dodatkiem czosnkowego pesto

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Pyszne aromatyczne pieczywo, do którego nic oprócz apetytu nie potrzeba :)
Zapach jaki unosi się w trakcie pieczenia jest bezcenny.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 150 g mąki żytniej typ 960
    460 g mąki pszennej typ 700
    20 g świeżych drożdży
    350 g maślanki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka czarnuszki
    4 łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego
    1 jajko do smarowania precli
    sól morska i chili w płatkach jako posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pesto

Domowe precle z dodatkiem czosnkowego pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego maślankę i pesto powinniśmy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.
    Z mąki żytniej, drożdży i maślanki robimy zaczyn i zostawiamy go na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po upływie godziny do misy robota przesiewamy mąkę, sól, dodajemy czarnuszkę i chwilę mieszamy. Następnie do misy dodajemy zaczyn i pesto. Całość wyrabiamy przy pomocy robota z odpowiednim hakiem, nie krócej niż 13 minut. Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy podczas wyrabiania i być elastyczne. Jeżeli jest zbyt zbite, dodajemy letniej wody i wyrabiamy jeszcze chwilę.
    Wyrobione ciasto zostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, nakryte ściereczką lnianą.
    / mnie wyrastało 1,5 godzin/ Po krótkim zarobieniu ciasto dzielmy na około 10 części i formujemy precle. Gotowe precelki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do krótkiego wyrastania na jakieś 10 minut, do czasu aż piekarnik osiągnie temperaturę 180 stopni. Przed pieczeniem smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy świeżo mieloną solą morską i płatkami chili.
    Precle po upływie 25 minut powinny być pięknie rumiane i upieczone.
    Świetnie smakują nawet na drugi dzień. Dzisiaj była okazja przetestować jak smakują na drugi dzień. Zazwyczaj znikają jeszcze ciepłe :)

Porady

Przepis na pesto znajdziesz również wśród moich przepisów https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pesto-z-czosnku-niedzwiedziego-8

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować