• Domowe kebaby

    Dodane przez: dietetyczka

  • Zdecydowanie bardziej zdrowa wersja znanych wszystkim kebabów i co najmniej równie smaczna.

  • Składniki

    1 opakowanie tortilli pszennych
    ½ piersi kurczaka
    4 listki sałaty
    1 ogórek zielony
    1 pomidor
    1 mała cebula
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany
    2-3 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie, sól, pieprz, curry, słodka papryka
    2 łyżki oliwy

  • Sposób przygotowania

    1.

    Majonez i śmietanę mieszamy z dodatkiem soli w kubeczku, dodajemy przeciśnięty czosnek i zioła prowansalskie; sos odstawiamy do lodówki. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, curry, papryką i smażymy na oliwie. W tym samym czasie kroimy cebulkę, ogórka i pomidora. Gdy wszystko jest przygotowane rozgrzewamy patelnię (bez dodatku oleju), podgrzewamy z dwóch stron kolejno każdą z tortilli, następnie smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy listek sałaty, na środek wykładamy ¼ kurczaka oraz pozostałe warzywa (ogórka, pomidora i cebulkę), zwijamy. Smacznego!

  • Rady

    Jeżeli nie jemy kurczaka, można usmażyć kotlety sojowe lub ser pleśniowy (ser smażymy w całości obtoczony w jajku i bułce, kroimy bezpośrednio na warzywa), taka wegetariańska wersja jest równie smaczna.
    Składniki użyte w przepisie wystarczą na 4 tortille.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    w_kilka_chwil
  • 0 komentarzy

Dodane przez: dietetyczka

dietetyczka 4

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-14T17:09:02+02:00

730 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »