domowe drożdżówki

5 (179 ocen)

pyszne domowe bułeczki, o wiele smaczniejsze niż sklepowe i na dodatek tańsze

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    5 dag drożdzy
    3/4 szkl mleka
    8 dag masła
    4 łyzki cukru
    2 jaja
    szczypta soli

    puder i ulubiony gęsty dżem
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Domowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mleko podgrzać, dodać cukier i drożdze. odstawić do wyrośnięcia.margarynę stopić. do miski wsypać mąkę, sól, dodać jaja i wyrośnięty zaczyn, oraz rozpuszczoną margarynę. ciasto energicznie wyrobić aż będzie odstawało od ręki , podsypywać mąką. odstawić do wyrośnięcia. z ciasta odrywać kawałki jak na pączki i każdy następnie rozwałkować na grubość ok 5mm , na środek każdego nakładać po łyżeczce nadzienia. dwa górne rogi założyć do środka i zlepić podobnie jak pieroga,środek pomiędzy tymi rogami również założyć do środka , całość zrolować. układać na blasze. piec do zrumienienia w 180st. ostudzone posypać pudrem

Porady

należy dokładnie zlepiać bułki bo nadzienie wypłynie przy pieczeniu, kolejnym razem postaram się zrobić fotki jak zawijam bułki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować