Domowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mleko podgrzać, dodać cukier i drożdze. odstawić do wyrośnięcia.margarynę stopić. do miski wsypać mąkę, sól, dodać jaja i wyrośnięty zaczyn, oraz rozpuszczoną margarynę. ciasto energicznie wyrobić aż będzie odstawało od ręki , podsypywać mąką. odstawić do wyrośnięcia. z ciasta odrywać kawałki jak na pączki i każdy następnie rozwałkować na grubość ok 5mm , na środek każdego nakładać po łyżeczce nadzienia. dwa górne rogi założyć do środka i zlepić podobnie jak pieroga,środek pomiędzy tymi rogami również założyć do środka , całość zrolować. układać na blasze. piec do zrumienienia w 180st. ostudzone posypać pudrem
Porady
należy dokładnie zlepiać bułki bo nadzienie wypłynie przy pieczeniu, kolejnym razem postaram się zrobić fotki jak zawijam bułki
Komentarze