Kiedy spróbujecie własnoręcznie wykonanych domowych batoników musli, już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepowej półki! Rewelacja!
15 min
Składniki:
Składniki: (na około 10 batoników)
baza:
1,5 szkl. płatków owsianych
0,5 szkl. otrębów
1 szkl. rodzynek
80 ml miodu
70 g cukru
około 50 g masła
szczypta soli
dodatki:
około 2 szklanek, tu możemy poszaleć z ulubionymi dodatkami, np. orzechy włoskie, orzechy piniowe, żurawina, mielone siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, migdały w płatkach lub słupkach, sezam, itp. (u mnie: pestki dyni i słonecznika, migdały w płatkach, siemię lniane, kawałki pokruszonych orzechów ziemnych w karmelu)
Domowe batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wybrać dodatki i razem z płatkami owsianymi oraz otrębami uprażyć około 5 min na suchej patelni. Odmierzyć miód, dodać do niego 50 g masła, podgrzewać. Cukier zmieszać ze szczyptą soli, dodać do miodu, mieszając cały czas podgrzewać, by cukier się rozpuścił. Masło nada miodowej masie delikatny, orzechowy posmak. I ten zapach podczas podgrzewania! Bajka! :)
W czasie podgrzewania masy, warto przygotować sobie formę, w której tężeć będą batoniki. Papierem do pieczenia wykładamy dno formy, delikatnie go naoliwiamy (można posmarować go pędzelkiem maczanym z oliwie). Kiedy mieszanka będzie uprażona, przekładamy ją do dużej miski, dodajemy rodzynki, całość zalewamy miodowym płynem i energicznie mieszamy. Ważne jest, by miód pokrył wszystkie składniki, dzięki czemu, wszystko ładnie się sklei i połączy.
Masę wysypujemy na dno formy, równomiernie rozprowadzamy. Kolejny kawałek papieru do pieczenia naoliwiamy i przykrywamy nim masę. Całość należy dość mocno obciążyć (np. garnkiem z wodą lub książkami :) ), schłodzić - najlepiej w lodówce. Kiedy masa wystygnie, pokroić ją na średniej wielkości batoniki.
Porady
Przechowywać w lodówce (zwłaszcza podczas upałów, zawinięte w papier lub folię spożywczą).
Komentarze