Diabelskie ogóreczki

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję w urzędzie pocztowym. W wolnych chwilach lubię spędzać czas w kuchni. Gotuję dla rodziców i mojego chłopaka Piotra. Wszystko im bardzo smakuje.

Składniki:

  • ● 2,5 kg małych ogórków
    ● 1,5 szklanki octu 10-proc.
    ● 1/2 szklanki cukru
    ● 1 główka czosnku
    ● 4 ostre papryczki
    ● 6 łyżek oleju
    ● 4 łyżki soli (grubej kamiennej)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Diabelskie ogóreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Diabelskie ogóreczki 1. Ogórki myjemy i kroimy
    wzdłuż na 4 części. Zasypujemy
    4 łyżkami soli i odstawiamy
    na 6 godzin.
  • Diabelskie ogóreczki 2. Przygotowujemy zalewę.
    Papryczki myjemy, przekrawamy
    wzdłuż na pół i usuwamy
    nasionka, miąższ drobno kroimy.
    Czosnek obieramy i drobniutko kroimy. Ocet mieszamy
    z cukrem i olejem, zagotowujemy.
    Pod koniec dodajemy
    papryczki i czosnek.
  • Diabelskie ogóreczki 3. Odlewamy sok z ogórków,
    ogórki układamy w słoikach
    i zalewamy gorącą zalewą.
    Słoiki gotujemy 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować