Pomidorowe ogóreczki

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Warto spróbować

  • 60 min

Składniki:

  • (przepis na 8 słoików 0,9 l )

    5 kg ogórków gruntowych
    6 cebul
    1 op gorczycy białej

    ZALEWA

    10 szkl wody
    2 szkl octu
    4 łyżki soli
    1,5 szkl cukru
    2 koncentraty pomidorowe (Madero z Biedronki)
    liść laurowy
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidorowe ogóreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nikolaxxxx 1. Ogórki dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Obrać i przekroić na pół.
  • nikolaxxxx 2. Cebule obrać, pokroić w krążki. Układać do słoików lasterki cebuli, posypać gorczycą, ułożyć ogórki i na wierzch dać jeszcze cebulkę.
  • nikolaxxxx 3. Wszystkie składniki zalewy zagotować i dobrze ze sobą wymieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Gdy ostygną zapasteryzować 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Zalewa Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować