ogóreczki

4.47 (180 ocen)

  • 6 godz.

Robię je każdej jesieni. Świetne na przystawkę.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków
    2-3 papryki kolorowe
    25 dkg cebuli białej
    zalewa 1:
    1 szkl soli i 9 szkl wody

    zalewa właściwa:
    2,5 szkl octu
    4 szkl cukru
    4 szkl wody
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogóreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki namoczyć w zalewie sporządzonej z 1 szkl soli i 9 szkl wody. Trzymać je w zalewie przez 2,5 godziny. Powinny być w całości przykryte wodą.
  • 2. Cebulę skroić w jak największe piórka, paprykę zaś w paski. Po 2,5 godziny układać ogórki w słoiku wraz z cebulą i papryką. Najlepiej układać naprzemiennie cebulę oraz ogórki i przyozdabiać pomiędzy paskami papryki. Zalewamy całość zalewą właściwą.
  • 3. Zalewę zagotować i zalać nią ogórki. Pasteryzować przez krótki czas, najlepiej od 3 do 5 minut maksymalnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować