Przepyszne ciasto dla wielbicieli czekolady! Chyba takich nie brakuje!? :)
60 min
Składniki:
ciasto:
120 g gorzkiej czekolady (połamanej na kosteczki)
125 ml kwaśnej śmietany 18%
100 g cukru trzcinowego
300 g mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g miękkiego masła
200 g cukru
2 jajka (rozdzielone żółtka od białek)
175 ml wody
bita śmietana:
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady (połamanej na kosteczki)
50g masła
50g mleka
Ciasto czekoladowe - devil's food cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzej do 180°C. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
2.W rondelku z grubym dnem rozpuść czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem trzcinowym (ciągle mieszaj).
3.Mąkę , kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia przesiej do miski
4.Masło utrzyj mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier, potem wbijaj po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodawaj po trochę mąkę na zmianę z wodą (175 ml). Połącz z rozpuszczoną wcześniej i wystudzoną czekoladą. Następnie mieszając delikatnie szpatułką dodawaj ubite białka.
5.Ciasto wylej do dwóch tortownic o średnicy 22 cm wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, piecz przez 25 minut. Wyjmij z tortownic i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce. Jeśli masz jedną tortownicę ciasto podziel na dwie części i piecz kolejno w jednej tortownicy.
6.Przygotuj polewę. Czekoladę, masło i mleko włóż do miseczki i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając połącz wszyskie składniki.
7.Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem
8.Przełóż ciasto. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, posmaruj grubo bitą śmietaną i przykryj drugim blatem. Posmaruj wierzch polewą czekoladową.
Komentarze