Angel Food Cake

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatny, bezglutenowy biszkopt na samych białkach, bez cukru

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy 16 cm:

    1/2 szklanki białek (4 białka z naprawdę dużych jajek)
    50g mąki ryżowej
    30g mąki ziemniaczanej
    60g maltitolu
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Angel food cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Samo dno, boków niczym nie smarować, muszą pozostać suche, aby ciasto miało się po czym piąć. W misie miksera umieścić białka. Zacząć ubijać na najwyższych obrotach, dodać szczyptę soli i pół łyżeczki soku z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna, dodać w trzech turach maltitol. Miksować aż piana będzie gładka, lśniąca i śnieżnobiała. Nie potrwa to długo. Wyłączyć mikser. Do piany dodać przesiane obydwie mąki. Wymieszać całość delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy. Piec ok. 25-30 min w temp. 180 stopni C do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika, odwrócić formę do góry dnem i pozostawić ciasto do ostudzenia. Po wystudzeniu, delikatnie oddzielić nożykiem boki ciasta i wyjąć z tortownicy.

Porady

Podczas pieczenia biszkoptu nie wolno otwierać piekarnika ani manipulować temperaturą. Biszkopt mocno urośnie ponad boki tortownicy, jednak po wyciągnięciu z piekarnika powinien opaść do jej brzegów. Może on również popękać w trakcie pieczenia. Jest to normalne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować