Chocolate cake - czyli ciasto baaaaardzo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 łyżki masła dobrze wymieszaj z serkiem almette i pół szkl cukru pudru na puszystą masę i odstaw do lodówki.
2.Resztę masła rozpuść z czekoladą. Odstaw do wystygnięcia.
3.Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku na 5 min.
Następnie odstaw je do wystygnięcia i udekoruj masą z almette.
4.Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę dodając szczyptę soli. Kiedy piana będzie już sztywna dodaj żółtka i cukier i dokładnie ale delikatnie połącz.
5.Wlej czekoladę i połącz. Na koniec dodaj rum, proszek do pieczenia, kardamon i mąkę i wymieszaj.
6.Masę przelej do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Formę umieść w drugiej napełnioną do połowy wodą. Obie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 30min.
Porady
Serek almette może być naturalny ale świetnie sprawdzą się również smaki gruszka z jabłkiem lub owoce leśne czy wiśnia z żurawiną. Można użyć też zamiennika lub mascarpone;)
Komentarze