CHOCOLATE CAKE - CZYLI CIASTO BAAAAARDZO CZEKOLADOWE

0 (0 ocen)

  • 50 min

przepyszne ciasto dla miłośników czekolady!

  • 50 min

Składniki:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 szkl cukru pudru
    5 jajek
    5 łyżek mąki
    kardamon (3/4 łyżeczki)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki rumu
    szczypta soli
    1 almette
    kostka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chocolate cake - czyli ciasto baaaaardzo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 łyżki masła dobrze wymieszaj z serkiem almette i pół szkl cukru pudru na puszystą masę i odstaw do lodówki.
  • 2. Resztę masła rozpuść z czekoladą. Odstaw do wystygnięcia.
  • 3. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku na 5 min.
    Następnie odstaw je do wystygnięcia i udekoruj masą z almette.
  • 4. Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę dodając szczyptę soli. Kiedy piana będzie już sztywna dodaj żółtka i cukier i dokładnie ale delikatnie połącz.
  • 5. Wlej czekoladę i połącz. Na koniec dodaj rum, proszek do pieczenia, kardamon i mąkę i wymieszaj.
  • 6. Masę przelej do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Formę umieść w drugiej napełnioną do połowy wodą. Obie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 30min.

Porady

Serek almette może być naturalny ale świetnie sprawdzą się również smaki gruszka z jabłkiem lub owoce leśne czy wiśnia z żurawiną. Można użyć też zamiennika lub mascarpone;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować