Deserki z kiwi i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 20 min

Po prostu pyszne! Dojrzałe kiwi jest bardzo słodkie, dzięki czemu całości nie dosładzałam jakoś specjalnie dużo. Nadało też lekko zielonkawego koloru. Deserki są szybkie i proste do przygotowania, polecam!

  • 20 min

Składniki:

  • 4 białka (skł. podstawowy)
    125g serka mascarpone (skł. podstawowy)
    4 dojrzałe kiwi (skł. podstawowy)
    1/2 szkl. cukru
    Herbatniki pełnoziarniste (skł. dodatkowy)

    Dekoracja:
    ziarna granatu
    herbatniki pełnoziarniste
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Deserki z kiwi i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka wybijamy do metalowej miski, umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem, dodajemy cukier i delikatnie ubijamy nad parą tak tylko, by cukier się rozpuścił. Zestawiamy (białka nie mogą się ściąć nad gorąca wodą, trzeba tego pilnować).
    Kiwi obieramy i blendujemy, przecieramy przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek (można to zrobić 2 razy lub dodatkowo użyć gazy, by pozbyć się wszystkich).
    Białka ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubite białka i na koniec mus z kiwi.
    Herbatniki łamiemy w drobne kawałki i wkładamy do szklanek/pucharków do 1/3 wysokości, ostrożnie łyżką nakładamy krem. Na wierzch dorzucamy po kilka ziarenek granatu (lub mogą też być porzeczki), wkładamy po 1/2 herbatnika i chłodzimy w lodówce.

Porady

Z tych składników wyszły mi 4 deserki (szklanki po kremie do smarowania typu nutella).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kiwi Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować