Deserki szarlotki z mascarpone

4.45 (185 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybki i smaczny deser, prosty w przygotowaniu w kilka chwil. Pieczone jabłuszka z dodatkiem cynamonu, herbatniki i obłędny krem mascarpone.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 jabłka golden delicious bądź szara reneta
    - 1,5 łyżeczki cynamonu
    - 3 łyżki cukru
    - 150 ml śmietanki 36%
    - 2 łyżki mascarpone
    - 1 łyżeczka żelatyny
    - 1 opakowanie herbatników maślanych
    - 2 łyżki miodu
    - 65 g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.45 (185 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Deserki szarlotki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy z dodatkiem cynamonu do momentu kiedy jabłka zmiękną. Często mieszamy i jeśli zaczynają przywierać do garnka dodajemy kilka łyżek wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Blendujemy herbatniki, dodajemy roztopione masło oraz miód. Całość mieszamy i układamy jako dolna warstwa do słoiczków. Następnie układamy na warstwę herbatnikową podpieczone jabłka.
  • 3. Ubijamy śmietankę dodajemy serek mascarpone. Do szklanki wsypujemy żelatynę dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody, odstawiamy na chwile aż żelatyna napęcznieje po czym wkładamy na 6-7 sek do mikrofali, mieszamy. Dodajemy do szklanki odrobinę kremu. Całość przekładamy do reszty masy mascarpone i dokładnie mieszamy. Krem układamy jako ostatnią warstwę naszych deserków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować