Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą świeżych czereśni oblanych mleczną czekoladą to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser.
Czereśniowe galette z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
2.Czekoladę podzielić na kostki, dodać mleko i energicznie mieszając rozpuścić .
3.Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką
i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą, wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35cm. Środek ciasta wyłożyć czereśniami pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut.
Tartę ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą i posypać cukrem pudrem.
Komentarze