Czereśniowe galette z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą świeżych czereśni oblanych mleczną czekoladą to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej
    135g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    400g czereśni bez pestek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    80g mlecznej czekolady
    2 łyżki mleka
    cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów
    cukier puder do posypania tarty
    oliwa do wysmarowania blachy




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Czereśniowe galette z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kh626a 1. Czereśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
  • image-20488ny 2. Czekoladę podzielić na kostki, dodać mleko i energicznie mieszając rozpuścić .
  • image-0n04oca 3. Ciasto
    Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką
    i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą, wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35cm. Środek ciasta wyłożyć czereśniami pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
  • image-0iwei0v 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut.
    Tartę ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować