Czekoladowe ciasto z musem gruszkowym i delikatną pianką

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Rozgrzane ostatnimi promieniami letniego słońca gruszki połączone z czekoladą i delikatną pianką to pyszne połączenie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt kakaowy:
    - 4 jajka,
    - 0,6 szkl. cukru,
    - 1/2 szkl. mąki,
    - 1/4 szkl. kakao.

    Mus gruszkowy:
    - 1,5 kg gruszek,
    - 2 łyżeczki cynamonu,
    - 2 łyżki soku z cytryny,
    - 100 ml wrzącej wody,
    - 40 g masła,
    - 40 g żelatyny,
    - 3 łyżki cukru.

    Pianka:
    - 420 ml śmietany kremówki,
    - 1 łyżka cukru pudru,
    - 1 galaretka agrestowa,
    - 100 ml wrzątku,
    - 1 łyżeczka żelatyny.

    Polewa czekoladowa:
    - 80 ml kremówki,
    - 80 g gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto z musem gruszkowym i delikatną pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zblendować na mus. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Masło roztopić w garnku z grubym dnem, dodać gruszki, sok z cytryny, cynamon i dusić na małym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie rozmieszać, po chwili zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia.
  • 2.
    Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać kolejno żółtka, miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i przelać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 ºC i piec przez ok. 35-40 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i upuścić na podłogę z wysokości 60 cm, następnie wstawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
  • 3. Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejący mus gruszkowy. Schłodzić w lodówce.
  • 4. Żelatynę i galaretkę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie strumieniem wlewać rozpuszczoną, ostudzoną galaretkę dokładnie miksując. Tężejącą piankę wyłożyć na mus gruszkowy i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
  • 5. Połamaną czekoladę i śmietanę kremówkę podgrzać do momentu rozpuszczenia czekolady. Rozsmarować na piance i schłodzić min. przez 2 godziny.

Porady

Wmieszanie suchych składników należy zrobić bardzo delikatnie, a biszkopt będzie puszysty. Upuszczenie biszkoptu z wysokości 60 cm i studzenie w uchylonym piekarniku zapobiega jego opadnięciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki Śmietana Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować