Cytrynowiec

5 (176 ocen)

  • 50 min

coś dla łasuchów

  • 50 min

Składniki:

  • biszkopt z 4 jaj;
    4 jajka
    niepełna szklanka cukru
    łyżka octu
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    czubata szklanka mąki pszennej

    masa:
    2 budynie śmietankowe/waniliowe
    3 galaretki cytrynowe
    1 szklanka cukru
    1/2l wody
    1 margaryna
    2 jaja
    cytryna/ zaprawa cytrynowa
    1/2l śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać dokładnie widelcem i dodać do białek. Zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę piec 20-30min.

    Masa:
    Budyń ugotować z cukrem w 1/2l wody. Do gorącego budyniu wsypać suche
    galaretki. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać zimny budyń, sok z
    cytryny do smaku i pianę z białek. Biszkopt lub herbatniki nasączyć
    wodą z sokiem z cytryny i odrobiną cukru, na to wyłożyć masę i
    wstawić do lodówki na 10-15min.
    Ubić śmietanę z odrobiną cukru pudru, dodać tężejącą galaretkę i
    wyłożyć na masę cytrynową. Wierzch można pokruszyć herbatnikami.

Porady

zamiast soku z cytryny można użyć zaprawy cytrynowej do śmietany można dodać żelatynę zamiast galaretki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować