Ciasto Cuszima

4.5 (197 ocen)

  • 40 min

Ciasto dość znane, do którego długo się przymierzałam, ale zawsze ,,przegrywało" z innymi w kolejce do zrobienia. Wprowadziłam jednak kilka zmian, które według mnie nadały całemu ciastu pewnej lekkości i wyrazistego wyglądu. Polecam moją wersję!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    Odrobina czerwonego barwnika w proszku

    Krem serowo – cytrynowy:
    500g sera z wiaderka
    330ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa

    Wkładka truskawkowa:
    800g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    Paczka okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cuszima - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami oba cukry. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku oraz łyżce oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem i barwnikiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 - 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Krem serowo – cytrynowy: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku, schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i delikatnie połączyć z serem. Na koniec wlać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować.
  • 3. Wkładka truskawkowa: Truskawki zmiksować na mus. Zagotować, do wrzących wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia. Masę ostudzić.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć połowę lekko tężejącej masy serowej, na nią delikatnie położyć mniejszą część tężejącej masy truskawkowej, ułożyć biszkopty, na nich rozprowadzić pozostałe truskawki. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia ciasta.

Porady

Obie masy powinny być na tym samym etapie tężenia, aby było łatwiej przełożyć ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować