Ciasto cuszima jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywno. Nadal ubijając dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Ciągle ubijając dodajemy olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Masa budyniowa: Z mleka odlewamy ½ szklanki. Pozostałe mleko gotujemy. W odlanym mleku mieszamy budynie oraz cukier i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny budyń i razem ucieramy. Masę wykładamy na ciemny biszkopt.
4.Masa jagodowa: Jagody miksujemy blenderem. Mus przelewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Połowę gęstej masy jagodowej wykładamy na ciasto. Układamy biszkopty i wykładamy pozostałą masę.
5.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy tężejącą galaretę i razem miksujemy. Masę wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy jasny biszkopt. Ciasto polewamy polewą.
Komentarze