Ciasto Cuszima jagodowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne ciasto, które cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Idealne do kawy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    3 jajka
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki
    3 łyżeczki kakao
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt jasny:
    3 jajka
    ½ szklanki cukru
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mąki
    ½ łyżki proszku do pieczenia
    ½ łyżki octu
    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    ½ litra mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki cukru
    1 kostka masła
    Masa jagodowa:
    60 dag jagód
    3 opakowania galaretki fioletowej
    Masa śmietanowa:
    ½ lita śmietany kremówki
    1 opakowanie galaretki fioletowej
    1 łyżka cukru pudru
    Dodatkowo:
    1 opakowanie biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cuszima jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywno. Nadal ubijając dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Ciągle ubijając dodajemy olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewamy ½ szklanki. Pozostałe mleko gotujemy. W odlanym mleku mieszamy budynie oraz cukier i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny budyń i razem ucieramy. Masę wykładamy na ciemny biszkopt.
  • 4. Masa jagodowa: Jagody miksujemy blenderem. Mus przelewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Połowę gęstej masy jagodowej wykładamy na ciasto. Układamy biszkopty i wykładamy pozostałą masę.
  • 5. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy tężejącą galaretę i razem miksujemy. Masę wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy jasny biszkopt. Ciasto polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować