Cukiniowo- drobiowa potrawka

5 (158 ocen)

  • 40 min

Smaczna, syta, pachnąca ziołami moja propozycja na obiad lub gorącą kolację.

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g świeżej cukinii
    500 g fileta drobiowego
    350 g makaronu rurki z pszenicy "Durum"
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    200 g sera "Mozzarella"
    przyprawa do Grilla, sól, pieprz czarny- do smaku
    ulubione zioła świeże: cząber, kolendra, majeranek, oregano, rozmaryn
    olej rzepakowy do skropienia mięsa
    masło do podsmażenia warzyw
    1 czubata łyżka kwaśnej śmietany



Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki Potrawka

Cukiniowo- drobiowa potrawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone mięso drobiowe 1. Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy w cienkie paski.
  • mięso drobiowe z przyprawą i oliwą 2. Oprószamy mięso z obu stron przyprawą grillową i polewamy lekko olejem.
    Pozostawiany na 15- 20 min.
  • ścieranie cukinii na tarce 3. Cukinię myjemy, osuszamy. Ścieramy razem ze skórką, na tarce o dużych oczkach.
  • szklenie cebuli na maśle 4. Na patelni roztapiamy masło.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
    Szklimy ją na maśle.
  • przesmażanie cukinii 5. Dodajemy startą cukinię i obrany, posiekany czosnek.
    Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
    Przesmażamy warzywa do miękkości.
    Zdejmujemy na talerz.
  • przesmażanie mięsa 6. Na patelnię wlewamy olej, przesmażamy do miękkości mięso drobiowe.
  • przyprawienie śmietaną potrawki 7. Łączymy mięso z warzywami. Wlewamy śmietanę. Chwilkę zagotowujemy.
  • makaron rurki z pszenicy "Durum" 8. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, al dente.
  • ugotowany makaron rurki 9. Makaron odcedzamy.
  • potrawka z cukinii i mięsa drobiowego 10. Podajemy na talerzu, na który najpierw wykładamy porcję makaronu. Wykładamy warzywa z mięsem drobiowym.
    Posypujemy startym serem.
  • cząber 11. Posypujemy ulubionymi ziołami, np cząbrem.
  • ulubione zioła hodowane na balkonie 12. Albo innymi ulubionymi ziołami: kolendrą, majerankiem, oregano, rozmarynem.
  • cukiniowa potrawka z drobiem 13. Potrawkę podajemy na gorąco, jako samodzielne danie.
  • cukiniowa potrawka z drobiem 14. Smacznego :)

Porady

Filet może być z kurczaka lub indyka. Ser "Mozzarella" możemy zastąpić żółtym lub kozim. Aby dobrze go ścierać, odlewamy zalewę z sera, wkładamy w woreczku do zamrażalnika. Najlepsze makarony powstają z pszenicy Durum. Pszenica ta nosi nazwę twardej i jest bardziej wartościowa, a jej ziarna- szkliste. Jest bogatsza: w błonnik, makro- i mikroelementy niż makarony ze zwykłej pszenicy. Makarony z pszenicy Durum mają lepszy smak, a po ugotowaniu nie sklejają się. Mąka uzyskana z pszenicy Durum, to semolina. Ma ładny żółty kolor i jest stosowana w makaronach włoskich i kuchni afrykańskiej, tzw kus kus. Potrawka jest syta, może stanowić samodzielne danie obiadowe lub na przyjęcie, np na powietrzu. Zioła warto hodować w doniczkach, np na parapecie lub na balkonie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak Sery Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować