Cukinia z kminkiem

4.5 (163 ocen)

Cukinia krojona na cząstki w zalewie octowej z dodatkiem kminku. W zimie na pewno się przyda.

Składniki:

  • Na 11 słoików o poj. 1 L

    6 kg cukinii

    Zalewa:
    3 L wody
    2 szklanki octu 10%
    1 i 1/2 szklanki cukru
    6 płaskich łyżek soli

    Do każdego słoika:
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka gorczycy
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kanapki Dodatki

Cukinia z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia z kminkiem 1. Składniki zalewy zagotować i lekko wystudzić (można całkowicie wystudzić - bez większego znaczenia).
    Cukinię umyć, wysuszyć i pokroić na dość duże cząstki lub plastry. Nałożyć do słoików. Do każdego słoika dołożyć czosnek, kminek i gorczycę. Wlać zalewę i zakręcić. Pasteryzować 7 - 10 min.

Porady

W ten sam sposób można zrobić ogórki i patisony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czosnek Gorczyca Kminek Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować