Crumble z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób

Pyszna, chrupiąca i słodka kruszonka oraz ciepłe, lekko kwaskowe wnętrze to wspaniała kombinacja. Polecam zarówno ze świeżymi owocami jak i mrożonymi truskawkami w zimie.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g truskawek
    kilka łyżeczek cukru
    1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
    1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    Na crumble:
    150 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble

Crumble z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 20-30 min przed przygotowaniem kruszonki, masło wkładamy do zamrażarki.
  • 2. Truskawki myjemy, wyjmujemy z nich szypułki i osuszamy. Do miseczki z truskawkami wsypujemy skrobie i cukier wg. uznania. Ja lubię kwaśne wnętrze i słodką kruszonkę.
  • 3. Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy schłodzone masło z zamrażarki pokrojone w mniejsze części i rozcieramy je z mąką. Ciasto w strukturze powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier i łączymy z ciastem. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne wypełniamy dość ciasno truskawkami. Wierzch posypujemy kruszonką.
  • 4. Crumble pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 35- 45 minut lub do zezłocenia .

Porady

Po upieczeniu odstawiamy na chwilę. Podajemy z gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną lub odrobiną gęstego jogurtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować