Ciasto z truskawkami i śnieżką

4.5 (184 ocen)

To pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkową śnieżką i orzeźwiającą galaretką. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt (blaszka 24x28cm):
    4 jajka
    niepełna szklanki mąki krupczatki
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Śnieżka truskawkowa:
    1 śnieżka
    200 ml zimnego mleka
    1 szklanka pokrojonych truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1/2 szklanki wrzątku

    Galaretka:
    plasterki truskawek na wierzch
    galaretka agrestowa +400 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto z truskawkami i śnieżką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować, a na koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Większą częścią masy przełożyć ciasto, a resztą posmarować wierzch.
  • 3. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Zalać tężącą galaretką agrestową.
  • 4. Ciasto schłodzić w lodówce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować