Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową.

0 (0 ocen)

Bardzo podoba mi się proces przygotowania tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia,nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący.

Składniki:

  • Składniki:
    200g ciasta kadayif
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    ½ szklanki orzechów włoskich połamanych

    Masa budyniowa.
    2 budynie waniliowe
    ¾ l mleka
    5 łyżek cukru
    Laska wanilii
    1 śmietana w proszku-Śnieżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z patelni - orzechowa kunafa z masą budyniową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. 1. Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry.
    Na patelni roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku, który nadaje kunafie tego interesującego orzechowego smaku.
    Zostawiamy, aby przestygło.
    Gotujemy budyń z podanych wyżej składników i odstawiamy ,aby ostygł. Do zimnego budyniu wsypujemy „Śnieżkę” i miksujemy kilka minut.
    Na spód małej tortownicy czy innej foremki wykładamy ciasno połowę usmażonej kunafy, na nią masę budyniową i na wierzch resztę kunafy. Teraz niestety musimy wstawić do lodówki, aby masa budyniowa odpowiednio stężała.
    Nasza praca i oczekiwanie zostanie smacznie nagrodzone.

    I tym samym zamykam wariacje z kunafą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować