• Ciasto z masą truskawkową

    Dodane przez: Crispy Biscuits

  • Ciasto biszkoptowe z pyszną masą z mrożonych truskawek

  • ciasto z truskawkami
    • ciasto z truskawkami
    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników
    • truskawka
    • Ciasto z masą truskawkową

    Składniki

    Biszkopt:
    5 jajek,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka mąki,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    Masa truskawkowa:
    90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody,
    2 galaretki truskawkowe,
    2 budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody,
    1 szklanka cukru,

    Bita śmietana:
    1/2 l kremówki,
    3 łyżki cukru pudru,
    4 śmietan-fixy
    + 100 g pokruszonych herbatników

  • Sposób przygotowania

    1.

    Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Po wystygnięciu delikatnie oberwać górną warstwę biszkoptu (tzw. "skórka")

    2.

    Masa truskawkowa: Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić, poczekać, aż stanie się letnia (prawie zimna) i znacznie zgęstnieje. Przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić.

    3.

    Bita śmietana: Kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Przełożyć na masę truskawkową, a następnie pokruszyć herbatniki. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

  • Rady

    Zaraz po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucić go z wys. 50 cm na podłogę (biszkopt wtedy nie opadnie).

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, Ciasto, truskawki, biszkopt, bita śmietana
  • dodaj komentarz

    16 komentarzy

    • ciasto
      2013-02-27T20:10:33+01:00 ciasto
      Super. Mam właśnie mrożone truskawki i zastanawiałam się jak wykorzystać je do ciasta.
    • Crispy Biscuits
      2013-02-27T20:11:58+01:00 Crispy Biscuits
      Naprawdę polecam to ciasto :) Wszyscy, którzy go spróbują, zawsze proszą o przepis :) Pozdrawiam serdecznie!
    • ciasto
      2013-02-27T20:14:46+01:00 ciasto
      Również pozdrawiam
    • czekoladka
      2013-02-28T11:45:27+01:00 czekoladka
      Ja też chętnie wypróbuję przepis;):) Bo truskawek u mnie pod dostatkiem:)
    • czekoladka
      2013-02-28T11:56:01+01:00 czekoladka
      A jeszcze tylko zapytam jaką blaszkę trzeba? Tradycyjną 25x36cm?
    • lexi27
      2013-02-28T12:39:06+01:00 lexi27
      Jeśli dobrze rozumiem masę z galaretka zagotować ponownie z budyniem rozpuszczonym w wodzie ? Jeśli zagotujemy galaretkę ona już nie stężeje i dlatego dodajemy jeszcze ten budyń ?
    • czekoladka
      2013-02-28T12:45:30+01:00 czekoladka
      No ja właśnie tez zastanawiałm sie dlaczego jeszcze daodajemy budyń? Gdyby się wsypało samą galaretkę i już nie gotowało to ona stężeje.
    • Gość
      2013-02-28T12:47:43+01:00 aga (gość) IP: 79.185.*.*
      Czy te truskawki dodać od razu do tej wody czy poczekać zeby trochę się rozmarzły?Co znaczy zagotować do miękkości?Jak długo dusić je około 5 minut czy dłużej?Czy ten budyń dodać do tej gorącej masy truskawkowej czy wystudzonej?Pozdrawiam i czekma na odp:)
    • Crispy Biscuits
      2013-02-28T16:00:19+01:00 Crispy Biscuits
      czekoladka - tak, tradycyjna blaszka, a budyń nadaje masie fajnego posmaku :)
      lexi27 - zgadza się, po dodaniu budyniu trzeba zagotować masę
      aga - truskawki od razu dodać do wody, muszą być bardzo miękkie, wręcz takie "rozlatujące się", ok. 7-10 min. powinno wystarczyć. Budyń dodajemy do gorącej masy i gotujemy ją jeszcze chwilę.
    • Gość
      2013-02-28T17:24:17+01:00 marlena (gość) IP: 78.154.*.*
      zrobiłam to ciacho ,truskawki zmiksowałam blenderem ,dodałam galaretke i póżniej budyń rozpuszczony w 3/4 szklanki wody ,,,
    • lexi27
      2013-03-03T12:51:05+01:00 lexi27
      Zachęcona wyglądem zrobiłam to ciasto i ... zniknęło w mgnieniu oka ! Dodałam 3/4 szklanki cukru do masy truskawkowej i było bardzo OK ! Powyżej dołączyłam zdjęcie :-) Zdecydowanie polecam !!!
    • Crispy Biscuits
      2013-03-03T13:02:48+01:00 Crispy Biscuits
      Cieszę się, że ciasto się udało :) Wygląda bajecznie :) Pozdrawiam serdecznie!
    • agulka14
      2013-03-17T11:16:38+01:00 agulka14
      Pyszne ciacho,wczoraj je upieklam...
    • PrzepisyBozeny
      2013-06-30T09:12:33+02:00 PrzepisyBozeny
      No,no trzeba wypróbować.
    • czekoladka
      2013-07-01T19:49:25+02:00 czekoladka
      ja też robiłam je już daaaawno temu, zapomniałam dołączyć zdjęcie;) Ciasto przepyszne!! Polecam!
    • moniaczek
      2014-01-21T20:56:31+01:00 moniaczek
      zrobiłam ciacho wczoraj i pyszne :)masa smakuje jak świeże truskawki :)

Dodane przez: Crispy Biscuits

Crispy Biscuits 15

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-02-27T20:07:58+01:00

2831 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »