Ciasto Delicja z masą waniliowo-truskawkową

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Wytworne, smaczne, składane ciasto na święta i uroczystości rodzinne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju rzepakowego

    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki płaskie kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju rzepakowego

    Masa waniliowa:
    200 g masła "extra"
    120 g kremu waniliowego w proszku (bez konserwantów i barwników)
    300 ml mleka

    Masa truskawkowa:
    500 g świeżych truskawek
    2 galaretki truskawkowe

    Ponadto:
    ciastka "Delicje" wiśniowe- 15 sztuk
    polewa czekoladowa lub czekolada deserowa- do oblania po wierzchu
    wiórki kokosowe- do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Ciasto

Ciasto delicja z masą waniliowo-truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt jasny, przed pieczeniem 1. Wykonanie biszkopta jasnego:
    Ubijamy mikserem białka z odrobiną soli na sztywno. Wsypujemy cukier, ubijamy. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Ubijamy na wolnych obrotach. Wsypujemy mąkę z proszkiem.
    Na końcu wlewamy olej. Mieszamy.
    Blaszkę o wym. 34X23 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto.
    Pieczemy ok. 25 min w temp. 160 stop. C.
    Wyjmujemy z pieca, od razu zdejmujemy pergamin. Studzimy.
  • upieczony biszkopt jasny 2. Wykonanie biszkopta ciemnego:
    Postępujemy tak samo, jak z biszkoptem jasnym, tylko do mąki dodajemy przesiane kakao.
    Jeśli biszkopt ciemny wkładamy do rozgrzanego już pieca, pieczemy go krócej. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczony.
    Oba biszkopty- studzimy.
  • masa waniliowa 3. Wykonanie masy waniliowej:
    Proszek ubijamy z zimnym mlekiem do zgęstnienia. Miksujemy z miękkim masłem na gładko.
  • rozmiksowane truskawki i suche galaretki 4. Masa truskawkowa:
    Świeże truskawki myjemy, kroimy na drobno, miksujemy.
    Rondelek z truskawkami podgrzewamy. Wsypujemy suche galaretki. Krótko zagotowujemy, mieszamy, aby nie przypalić. Studzimy.
  • biszkopt ciemny, masa waniliowa 5. Przekładanie ciasta:
    biszkopt ciemny
    masa waniliowa- pierwsza część
  • masa truskawkowa na cieście 6. połowa masy truskawkowej
  • delicje na masie truskawkowej 7. delicje wiśniowe, układamy na masie truskawkowej, jeden obok drugiego
  • druga część masy waniliowej 8. smarujemy drugą częścią masy waniliowej
  • druga część masy truskawkowej na cieście 9. nakładamy drugą część masy truskawkowej
  • jasny biszkopt 10. przykrywamy jasnym biszkoptem, lekko dociskamy
    Wkładamy do lodówki do lekkiego schłodzenia.
  • esy- floresy z polewy czekoladowej 11. Przygotowujemy polewę czekoladową, przepis tutaj:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/swiateczne-ciasto-z-jablkami-i-nutka-cynamonu
    lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę deserową.
    Na cieście rozlewamy esy- floresy czekoladowe.
  • polewa czekoladowa i kokos na cieście 12. Wierzch posypujemy kokosem.
  • Delicja z masą waniliowo- truskawkową w przekroju 13. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Owoców możemy użyć mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej. Ciasto jest smaczne, wilgotne, dekoracyjne, bardzo podzielne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować