Ciasto z borówkami, czerwoną porzeczką i bitą smietana ;)

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Przepis bardzo szybko i łatwo wykonać :) wszystko zgrane w jedną całość smakuje naprawdę wybornie, a do tego wygląda bardzo zachęcająco ;) przepis wymyśliłyśmy wspólnie z siostrą :)

  • 60 min

Składniki:

  • * 8 opakowań herbatników ( po 10 herbatników w paczce, herbatniki mają dość mały rozmiar, należy dobrać ilość w zależności od użytej blachy )
    * puszka gotowej masy krówkowej
    * słoik dżemu z czerwonej porzeczki
    * 2 opakowania 250 ml smietany kremówki
    * 2 smietan-fixy
    * 3/4 szklanki cukru
    * szklanka mleka
    * 2 łyżki kartoflanki
    * kostka masła
    * żółtko
    * łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z borówkami, czerwoną porzeczką i bitą smietana ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, mleko, make mieszamy a następnie zagotowujemy, aż do momentu utworzenia gęstego budyniu i odstawiamy do ostygnięcia
  • 2. Na spód blachy układamy herbatniki, tak by utworzyły dolną warstwę ciasta
  • 3. Wykładamy masę krówkową
  • 4. Układamy warstwę herbatników
  • 5. Wykładamy dżem z czerwonej porzeczki
  • 6. Układamy warstwę herbatników
  • 7. Roztrzepujemy kostkę masła z żółtkiem, dodajemy stopniowo do tego wcześniej zrobioną masę budyniową i łyżkę kakao
  • 8. Gotową masą przekładamy kolejną warstwę ciasta
  • 9. Układamy warstwę herbatników
  • 10. Ubijamy śmietanę z smietan-fixami i gotową bitą śmietana przekładamy wierzchnia warstwę ciasta
  • 11. Na bitej układamy wcześniej umyte borówki
  • 12. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min, po to by warstwy połączyły się, a herbatniki zmiękły

Porady

Wedle uznania i upodobań można dodać inne owoce ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować