Skrzydełka z kurczaka z rozmarynem, aromatyzowane winem z gotowaną marchewką i ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy, osuszamy a następnie przyprawiamy obficie rozmarynem, kolendrą, papryka czerwoną ostrą, solą i pieprzem, dodajemy odrobinę wina do marynaty
2.Skrzydełka pozostawiamy na 30 min - 60 minut, by smaki się przegryzły, następnie umieszczamy je w naczyniu z rusztem, na ruszcie układamy skrzydełka a na dno naczynia ( skrzydełka nie dotykają dna, tylko opierają się na ruszcie) wlewamy pozostała ilość wina, od góry przykrywamy folią aluminiową.
3.Pieczemy około godziny , w temp 180 stopni .
4.Pod koniec pieczenia, po jakiś 50 min, odkrywamy folię skórka skrzydełek mogła się zarumienić i stać się chrupiąca.
5.W międzyczasie przygotowujemy gotowaną marchewkę i ziemniaki.
6.Marchewkę kroimy w paski i układamy na talerzu jaku podstawę do skrzydełek.
Porady
Możemy wykorzystać odsmażane ziemniaczki - tak jak to było w moim przypadku.
Komentarze