Ciasto W-z

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Pyszny w zajadaniu i bardzo szybki przepis do zrobienia. Ciasto zawsze znajdzie swoich łasuchów po jego zrobieniu:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki: Masa:
    • 2 szkl. Mąki * 4 żółtka
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej * 1,5 szkl cukru pudru
    • 40 dag margaryny * 4 serki homogenizowane
    • 2 szkl. Cukru * 40 dag masła
    • 8 jaj * 2-3 łyżki żelatyny
    • 5 łyżek kakao
    • 4 łyżeczki proszku
    • 1 łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wuzetka

Ciasto w-z - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w-z 1. Utrzeć margarynę, cukier, żółtka, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodać pianę z ubitych białek i wymieszać na najsłabszym stopniu miksera. Piec w ok. 100 stopniach.
    Masa
    Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać po 1 żółtku. Następnie dodawać po 1 serku i mieszać. Na koniec rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać jak wystygnie. Wymieszać całość.
    Ciasto przekroić na pół. Na dolną część wyłożyć masę przykryć drugą częścią i polać polewą.
    Polewa:
    2 tabliczki mlecznej czekolady (jedna może być orzechowa) rozpuścić w rondle i dodać 1/3 szkl wody, gdy całość rozpuści się wylać na ciepło na górną część ciasta i rozsmarować na cieście.
    Można zrobić polewę z ciemnej czekolady i osobno z białej.
    Wodę do polewy można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

To może cię zainteresować