Krokieciki ziemniaczane

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Krokieciki to doskonały sposób na przystawkę na imprezy rodzinne i nie tylko. Każde święta, każdy czas spędzony z rodziną stół wypełnia to danie.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 kg ziemniaków,
    • 0,5 szkl mąki pszennej,
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 jajko
    • Sól, pieprz i oregano lub bazylia

    Farsz:
    • 2 średnie ogórki kiszone,
    • 3 jajka gotowane
    • pietruszka (nać),
    • parówka (połowa)
    • ser żółty
    • majonez
    • sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Dania główne Krokiety

Krokieciki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krokiety 1. Farsz: Wszystkie składniki pokroić na bardzo drobną kosteczkę, wymieszać, przyprawić do smaku i połączyć z odrobiną majonezu.

    Ciasto:
    Ugotować ziemniaki ostudzić. Wystudzone przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, bazylię (oregano) i jajko i wymieszać na jednolite ciasto ziemniaczane. Gdy się mocno klei dodać mąki trochę. Po wyrobieniu ciasta. Z masy wyrywamy kawałek ciasta i formujemy kulkę, w środek wkładamy uprzednio przygotowany farsz. Zamykamy kulkę i formujemy ją tak aby nie było widać farszu, nastepnie tworzymy podłużny owal. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Porady

Idealnie smakuje z barszczykiem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować