Ciasto Usta Adama

4.5 (172 ocen)

Usta Adama- czyli pomysłowe ciasto z biszkopcików zalanych ciastem czekoladowym, masy budyniowej i polewy. Całość wyśmienicie smakuje i wygląda. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    300g. okrągłych biszkopcików
    1 słoiczek powideł śliwkowych
    250g. masła
    3 kopiaste łyżki kakao
    1/2 szkl. cukru
    1 1/2 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
    5 łyżek wody

    Masa:
    2 budynie śmietankowe
    5 łyżek cukru
    850ml. mleka
    250g. masła

    Polewa:
    4 łyżki cukru
    3 łyżki masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto usta adama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wykładanie biszkoptów do formy 1. Ciasto: Masło, kakao , wodę i cukier zagotować, ostudzić. Dodać jajko i 5 żółtek, wymieszać. Wsypać przesiane suche składniki i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Biszkopciki posmarować powidłami, zlepić w pary i ułożyć do blaszki o wymiarach 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopty wylać ciasto czekoladowe. Piec w 180st.C około 35 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • Wykładanie kremu na ciasto. 2. Masa: 800ml. mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z palnika i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto.
  • 3. Polewa: Wszystkie składniki zagotować, odstawić do zgęstnienia. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować