Ciasto "usta adama" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W rondelku roztopić masło, dodać mleko, cukier i kakao i mieszać do momentu aż cukier roztopi się. Masę ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka dodać do masy kakaowej i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aż składniki połączą się. Płaską część biszkoptów posmarować powidłami śliwkowymi i połączyć je ze sobą. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i w niewielkich odstępach ułożyć biszkopty. Całość zalać ciastem. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać 250 ml, dodać cukier oraz budynie i wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego sie mleka dodać budynie i energicznie wymieszać. Do ostudzonego budyniu dodać masło i miksować do momentu uzyskania aksamitnego kremu. Krem wyłożyć na wierzch ciasta.
Wierzch: Polewę zanurzyć na około 5 minut w gorącej wodzie i polać po masie budyniowej. Na koniec ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze