Ciasto "Usta Adama"

4.5 (194 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Proste do przygotowania i pyszne ciasto.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 2 szk,
    jajka 4 szt,
    cukier 2/3 szk,
    masło 200 g,
    mleko 1/2 szk,
    kakao 4 łyżki,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    biszkopty okrągłe ok. 200g,
    powidła śliwkowe,
    Masa budyniowa:
    budyń śmietanowy bez cukru 2 szt,
    mleko 800 ml,
    masło 1/3 kostki,
    cukier 3 łyżki,
    Wierzch:
    polewa o smaku krówka 1 szt,
    wiórki kokosowe 3 łyżki,
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto "usta adama" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W rondelku roztopić masło, dodać mleko, cukier i kakao i mieszać do momentu aż cukier roztopi się. Masę ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka dodać do masy kakaowej i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aż składniki połączą się. Płaską część biszkoptów posmarować powidłami śliwkowymi i połączyć je ze sobą. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i w niewielkich odstępach ułożyć biszkopty. Całość zalać ciastem. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.
    Masa budyniowa: Z mleka odlać 250 ml, dodać cukier oraz budynie i wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego sie mleka dodać budynie i energicznie wymieszać. Do ostudzonego budyniu dodać masło i miksować do momentu uzyskania aksamitnego kremu. Krem wyłożyć na wierzch ciasta.
    Wierzch: Polewę zanurzyć na około 5 minut w gorącej wodzie i polać po masie budyniowej. Na koniec ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować