Ciasto tureckie

4.45 (166 ocen)

  • 30 min

Przepis na ciasto przekazywane jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie, ja posiadam je od mojej mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 15 dag margaryny Palma
    - 15 dag cukru
    - 15 dag mąki pszennej
    - 4 całe jaja
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na krem:
    - 1 szklanka kwaśnego mleka
    - 1 szklanka cukru
    - 1 margaryna Palma
    - 1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.45 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto tureckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę z cukrem utrzeć do białości. Potem wbijać co 5 min 1 jajko i dosypywać po łyżce mąki. Na koniec dodać proszek do pieczenia i kakao.
    Piec w temp 180stC ok 45min.
  • 2. Krem:
    Margarynę i cukier utrzeć, kolejno dodawać po łyżce kwaśnego mleka (należy uważać aby się nie ścięło!).
  • 3. Krem wyłożyć na zimne upieczone ciasto. Polać polewą.

Porady

Rozmiar blaszki do pieczenia: 24x34cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować