Ciastka tureckie

4.49 (163 ocen)

  • 35 min

Ciastka te są bardzo łatwe do zrobienia i nadają się na każdą okazję.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl cukru
    1 kostka margaryny
    6 jajek
    1,5 szkl mąki
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki sody

    Lukier:
    1,5 szkl cukru pudru
    2 białka

    Kolorowa posypka do ciast
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka tureckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Z dwóch jajek zostawiamy białka potrzebne do lukru.
  • 2. Mąkę, kakao i sodę mieszamy i dodajemy do masy. Wszystko razem ucieramy. Powstałą masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 3. Cukier puder ucieramy z białkami.
    Ciepły placek smarujemy lukrem i posypujemy posypką.
    Szklanką wycinamy ciastka w kształcie księżyców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować