Ciasto Tiki - Taki

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz. 10 min

popularna pralina w formie ciasta :) moja własna kompozycja :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    ½ szkl cukru
    ½ szkl mąki ziemniaczanej
    ¼ szkl mąki tortowej
    1 płaska łyż proszku do pieczenia
    1 płaska łyż cukru waniliowego
    Niepełna łyżka octu
    Szczypta soli
    2 duże garści orzechów arachidowych

    Masa:
    1l mleka
    4 żółtka
    ¾ szkl cukru
    ½ szkl mąki ziemniaczanej
    ½ szkl mąki tortowej
    Cukier wanilinowy (opakowanie)
    16 g (saszetka) cappuccino (czekoladowe lub orzechowe)

    Placek kokosowy:
    3-4 białka (zostaną od żółtek z masy)
    ¾ szkl cukru
    200 g wiórków kokosowych (trochę można zostawić do dekoracji.
    1-2 łyż proszku do pieczenia

    Ponadto:
    6 pralin Tiki – Taki
    Przepis na tortownicę : 30 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Cappuccino

Ciasto tiki - taki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tiki Taki i upieczony orzechowy biszkopt 1. Przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z solą do sztywnej piany dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając miksowania po 1 żółtku ( do 3-ostatniego). Wlewamy łyżkę octu, zmniejszamy obroty miksera i po woli łyżką dosypujemy wcześniej przesianej mąki. Do ciasta wsypujemy orzechy arachidowe (lekko posiekane). Przelewamy do formy i pieczemy około 45 min w temperaturze 180 stopni.
    Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Na tej samej formie i temperaturze będziemy piec placek kokosowy.
    Ubijamy pianę z białek z szczyptą soli, dosypujemy cukru, proszku do pieczenia (powoli i po odrobinie) na koniec mieszamy razem z wiórkami. Przelewamy do formy pieczemy 30 minut.
  • budyń przed zagęszczeniem mąką 3. Zagotowujemy w rondlu mleko (cały litr) razem z żółtkami, cukrem wanilinowym i zwykłym, odlewamy pół szklanki i mieszamy z cappuccino. Dolewamy, roztrzepujemy i mieszając cały czas dosypujemy obie mąki. Mieszamy aż zgęstnieje tak by nie powstały grudki. Około 5 min non stop.


    Przekładamy: biszkopt na spód, odrobina masy – a na niej pokrojone w paseczki tiki – taki, reszta masy i na górę placek kokosowy.

Porady

Rady: Jeżeli zrobiły się grudki (zdarza się najlepszym) rozbijamy je dużą łyżką ucierając masę o ścianki rondelka – po kilku minutach już znikną. Placek kokosowy najlepiej piec na folii aluminiowej, lubi się przyklejać więc łatwo będzie zdjąć. Wierzch placka można oblać czekoladą bądź zostawić jedną pralinę i ją pokroić :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować