Drożdżówka z agrestem i czereśniami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

puszysta, owocowa i domowa drożdżówka z kruszonką

  • 3 godz.

Składniki:

  • ok. 350 g mąki
    ¾ szklanki mleka
    2 jajka
    5-6 łyż stołowych cukru
    15 g drożdży świeżych

    Kruszonka:
    4 łyż masła
    5 łyż cukru
    8 łyż mąki
    Owoce:
    ½ szkl agrestu
    2/3 szkl wydrylowanych czereśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Drożdżówka z agrestem i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku gotujemy mleko (na małym ogniu), kruszymy drożdże i mieszamy. Ściągamy z ognia. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski, następnie dodajemy drożdżowy rozczyn (w letniej temp i wyrabiamy ciasto. Przynajmniej 5 – 10 min. Odkładamy pod przykryciem na 60 min.
    Pzygotowujemy formę ( u mnie keksownica 24 cm) – wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę i owoce.


    Składniki na kruszonkę wysypujemy i ścieramy w palcach aż będą się kleić i kruszyć. Agrest i czereśnie myemy, czereśnie drylujemy, agrestowi ucinamy „koconki” i przekrajamy na pół.


    Drożdżówkę wykładamy na formę, lekko wciskamy owoce i posypujemy obficie kruszonką. Przykrywamy i odkładamy na przynajmniej 30 min.


    Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 – 35 min aż się zarumieni.
    Smacznego!



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować