Drożdżówka z agrestem i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku gotujemy mleko (na małym ogniu), kruszymy drożdże i mieszamy. Ściągamy z ognia. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski, następnie dodajemy drożdżowy rozczyn (w letniej temp i wyrabiamy ciasto. Przynajmniej 5 – 10 min. Odkładamy pod przykryciem na 60 min.
Pzygotowujemy formę ( u mnie keksownica 24 cm) – wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę i owoce.
Składniki na kruszonkę wysypujemy i ścieramy w palcach aż będą się kleić i kruszyć. Agrest i czereśnie myemy, czereśnie drylujemy, agrestowi ucinamy „koconki” i przekrajamy na pół.
Drożdżówkę wykładamy na formę, lekko wciskamy owoce i posypujemy obficie kruszonką. Przykrywamy i odkładamy na przynajmniej 30 min.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 – 35 min aż się zarumieni.
Smacznego!
Komentarze