Ciasto słonecznikowe

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto robiłam pierwszy raz i wyszło wyśmienicie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    *6 jajek
    *szklanka cukru
    *10 łyżek mąki
    *4 łyżki mąki ziemniaczanej
    * łyżeczka proszku do pieczenia
    *olej i bułka tarta do blachy
    Krem kajmakowy:
    *puszka masy kajmakowej
    *margaryna
    Krem śmietanowy:
    *1.5 l śmietany 30%
    *5 łyżek cukru
    *galaretka cytrynowa
    Słonecznik:
    *30 dag słonecznika łuskanego
    *3 łyżki mleka
    *3 łyżki cukru
    *1/4 margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonać biszkopt, pozostawić go do wystygnięcia, potem przekroić na pół.
  • 2. Krem kajmakowy:
    Utrzeć margarynę ( najlepiej jak by była w tem. pokojowej) , dodawać po łyżce masy , utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Śmietana:
    Rozpuścić galaretkę w niecałej szklance gorącej wody , pozostawić do wystygniecia ale cały czas kontrolować by nie zastygła.
    Śmietanę ubić , dodawac po łyżce cukru, na sam koniec wlewać cienkim strumieniem galaretkę cały czas miksować.
  • 4. Słonecznik:
    W garnku rotopić margarynę, mleko i cukier , wrzucić słonecznik i wymieszać dokładnie.
    Wyłożyć przygotowaną masę na blachę wyłożoną pergaminę i piec 10- 15 min w tem. 180 stopni C. Zostawić do wystygnięcia a następnie pokruszyć.
  • 5. Przygotowanie:
    Na spód kładziemy jedna część biszkoptu na to krem kajmakowy, druga część biszkoptu, śmietanę i posypać pokruszonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce 5 godzin. Smacznego .

Porady

Pokruszony słonecznik można także dodać do masy kajmakowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować