Ciasto słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonać biszkopt, pozostawić go do wystygnięcia, potem przekroić na pół.
2.Krem kajmakowy:
Utrzeć margarynę ( najlepiej jak by była w tem. pokojowej) , dodawać po łyżce masy , utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.Śmietana:
Rozpuścić galaretkę w niecałej szklance gorącej wody , pozostawić do wystygniecia ale cały czas kontrolować by nie zastygła.
Śmietanę ubić , dodawac po łyżce cukru, na sam koniec wlewać cienkim strumieniem galaretkę cały czas miksować.
4.Słonecznik:
W garnku rotopić margarynę, mleko i cukier , wrzucić słonecznik i wymieszać dokładnie.
Wyłożyć przygotowaną masę na blachę wyłożoną pergaminę i piec 10- 15 min w tem. 180 stopni C. Zostawić do wystygnięcia a następnie pokruszyć.
5.Przygotowanie:
Na spód kładziemy jedna część biszkoptu na to krem kajmakowy, druga część biszkoptu, śmietanę i posypać pokruszonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce 5 godzin. Smacznego .
Porady
Pokruszony słonecznik można także dodać do masy kajmakowej.
Komentarze