Ciasto "paznokcie'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i proszek wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Białka ubić na parze z cukrem. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ubitą pianą i piec w temperaturze 170 stopni ok. 10-15 minut (robimy tak z każdym plackiem czyli 3 razy).
2.Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę krówkową a na koniec spirytus.
3.Przełożenie: placek - masa - placek - masa - placek - masa - migdały w płatkach
Porady
Masło, krówka i spirytus powinny mieć temperaturę pokojową.
Możemy pominąć spirytus jednak z tym dodatkiem jest o wiele lepszy.
Należy go przygotować dzień przed planowanym jedzeniem, placki wtedy bardziej zmiękną.
Komentarze