Ciasto Pati, czyli kaszka kukurydziana w roli głównej

4.5 (198 ocen)

  • Łatwy

Jest to mój autorski przepis z wykorzystaniem kaszki kukurydzianej, który na stałe zagościł w moim domowym menu.

  • Łatwy

Składniki:


  • - kaszka kukurydziana: 500 gramów
    - woda: 4 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - jabłka: 3 sztuki
    - cynamon: 1 łyżka
    - mandarynka: 2 sztuki
    - cukier puder /do posypania: 1 łyżka
    - mąka kukurydziana: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pati, czyli kaszka kukurydziana w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować 4 szklanki wody. W tym czasie obrać 2 jabłka i zetrzeć na tarce o oczkach do warzyw. Polać sokiem wyciśniętym z mandarynek. Po zagotowaniu się wody wsypać cukier a następnie ciągle mieszając, wsypywać kaszkę kukurydzianą. Kiedy zacznie gęstnieć dodać starte jabłka i cynamon. Ciągle mieszać, aż kaszka zgęstnieje. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę wody. Brytfannę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką kukurydzianą. Przełożyć ciasto kukurydziane. 1 jabłko obrać, zetrzeć na tarce na talarki i ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Smakuje zarówno samo na ciepło jak i na zimno, np. z dodatkiem lodów czy bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować