Porzeczkowe ciasto piaskowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Smaczne ciasto z dodatkiem soku z czarnej porzeczki, będące urozmaiceniem zwykłych wypieków.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 600 gramów
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - margaryna: 250 gramów
    - cukier: 300 gramów
    - cukier wanilinowy: 1.5 łyżeczki
    - żółtka jaj: 4 sztuki
    - sok z czarnej porzeczki: 1 szklanka
    - czekolada biała: 200 gramów
    - masło: 1 łyżka

Porzeczkowe ciasto piaskowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jaja i sok z czarnej porzeczki. Wszystko dokładnie zmiksować, w razie potrzeby dolewając soku. Piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut.
    Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką masła. Ciasto nakłuć wykałaczką i polać rozpuszczoną czekoladą. Pozostawić, aż polewa zaschnie.

Komentarze

Podobne przepisy