Ciasto miodowo-biszkoptowe z masą z soku marchewkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem, dodać przyprawę, nadal mieszać. Dodawać stopniowo na przemian mąkę, olej, miód i herbatę. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec
ok. 40- 50 min w temp. 180.
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 30-40 minut. Zrobić test suchego patyczka.
Budynie z cukrem rozpuścić w 1,5 szkl. soku, resztę zagotować. Wlać rozczyn do gotującego się soku. Mieszać na wolnym ogniu do zgęstnienia masy.
Ciasto miodowe przeciąć na dwie części. Na jedną wlać połowę masy budyniowej (jeszcze ciepłej), na to nałożyć biszkopt, wylać resztę masy i przykryć ciastem miodowym.
Wierzch polać polewą kakaową.
Sama posypałam na wierzch jeszcze pokruszone ciasto miodowe. ( Aby warstwy ciasta miodowego były równe ukroiłam jego ,,szczyt'')
Komentarze