Ciasto miodowo-biszkoptowe z masą z soku marchewkowego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię robić kilkuwarstwowe ciasta. Połączenie ciasta miodowego i biszkoptu z makiem bardzo przypadł nam do gustu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    2,5 szkl. mąki
    0,5 szkl.cukru
    3/4 szkl. miodu
    3/4 szkl. mocnej zaparzonej herbaty
    4 jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    opakowanie przyprawy do piernika

    Biszkopt:
    4 jajka
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    szkl. maku
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa z soku
    1 litr soku brzoskwiniowego
    3 budynie waniliowe
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowo-biszkoptowe z masą z soku marchewkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, dodać przyprawę, nadal mieszać. Dodawać stopniowo na przemian mąkę, olej, miód i herbatę. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec
    ok. 40- 50 min w temp. 180.


    Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 30-40 minut. Zrobić test suchego patyczka.

    Budynie z cukrem rozpuścić w 1,5 szkl. soku, resztę zagotować. Wlać rozczyn do gotującego się soku. Mieszać na wolnym ogniu do zgęstnienia masy.

    Ciasto miodowe przeciąć na dwie części. Na jedną wlać połowę masy budyniowej (jeszcze ciepłej), na to nałożyć biszkopt, wylać resztę masy i przykryć ciastem miodowym.

    Wierzch polać polewą kakaową.
    Sama posypałam na wierzch jeszcze pokruszone ciasto miodowe. ( Aby warstwy ciasta miodowego były równe ukroiłam jego ,,szczyt'')
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować