Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem. Dodajemy jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Pieczemy dwa jednakowe placki. Pieczemy po około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier oraz ocet. Następnie dodajemy wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypujemy mak. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 24cm x24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Masa: Mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę mannę. Mieszamy i gotujemy około 4 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny grysik. Ucieramy
4.Na jedno z ciast miodowych wykładamy połowę masy grysikowej, wyrównujemy. Na masie układamy biszkopt makowy. Na ciasto makowe wykładamy drugą część masy, wyrównujemy. Na masie układamy drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem
Komentarze