Ciasto miodowe z nadzieniem śmietanowo-herbatnikowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest proste w wykonaniu, choć wymaga czasu. Smakuje wybornie. Moja rodzina uwielbia ciasta miodowe a zwłaszcza mój mąż. Ciasto upiekłam na konkurs.

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto:
    4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 kostka margaryny Palma(cena 1,79)
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    Nadzienie:
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 litra śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    4 paczki mini herbatników 5x14 gram (kupione w Biedronce, cena za 1 sztukę 0,99 groszy)
    Mały słoik powideł śliwkowych
    Do dekoracji: pokruszone ciastka, orzechy włoskie i laskowe, granulki kawy.
    Polewa czekoladowa(cena 3,50)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowe z nadzieniem śmietanowo-herbatnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, sodę wymieszać ze śmietaną, by zneutralizować smak sody. Podzielić na 2 części. Upiec na złoty kolor. Czas pieczenia 20 minut, temp. 180 stopni.
    Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śmietany dodawać porcjami gęstniejącą galaretkę i ubijać. Na ciasto- spód posmarować 1/2 słoika powideł, ułożyć warstwę herbatników, na nie 1/2 ubitej śmietany, następnie drugą warstwę herbatników i śmietanę. Górne ciasto posmarować pozostałymi powidłami i przykryć smarowane ciasto. Docisnąć i wstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnie udekorować ciasto polewą czekoladową oraz herbatnikami, orzechami i pozostałymi składnikami. Schłodzić.

Porady

Zamiast herbatników można użyć krakersy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować