Ciasto miodowe na bogato

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

Wspaniała uczta dla smakoszy ciast miodowych.Lekki i puszysty krem skusi każdego łasucha. Ciasto wymyśliłam sama.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki sody
    1 jajko
    1 łyżka ciepłego miodu
    Krem:
    1 galaretka cytrynowa
    500 gram serka mascarpone
    1/2 litra śmietany 30%
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka cukru pudru
    3 paczki herbatników petitki beurre
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowe na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na pół, rozwałkować, i upiec ciasto na złoty kolor. Temperatura pieczenia 180 stopni, czas pieczenia około 30 minut.
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra wody, pozostawić do stężenia. Śmietanę ubić według przepisu z cukrami, dodać serek mascarpone oraz gęstniejącą galaretkę. Wymieszać wszystkie składniki.
    Blachę wyłożyć folią, na dno ułożyć 1 placek miodowy, rozsmarować część kremu. Następnie ułożyć warstwę herbatników, lekko docisnąć do kremu, znów posmarować kremem. Ułożyć drugą warstwę herbatników i posmarować kremem. Na wierzch położyć ciasto miodowe i docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na 12 godzin, aby herbatniki i ciastko lekko nawilgły kremem.
    Przygotować polewę: 2łyżki miodu, 2 łyżki masła i 2 łyżki wody zagotować, następnie dodać 1/2 szklanki pokruszonych na małe kawałki orzechów włoskich. Gotować razem 5 minut i wylać na wierzch ciasta. Odstawić w chłodne miejsce na około 10 minut.
    Format blachy: 40x24 cm

Porady

Wierzch ciasta można polać również polewą czekoladową. Jedną warstwę można dodatkowo posmarować powidłami śliwkowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować