Ciasto mieszane widelcem

4.99 (192 ocen)

  • 30 min

Przepis wymyśliła moja babcia, dodawała do niego twaróg. Ja go robię z owocami i bardzo smakuje mojej rodzinie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki;
    -4 jajka
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki śmietany 12%
    -3/4 szklanki oleju
    -3 szklanki mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruszonka;
    -pół kostki margaryny
    -4 łyżeczki cukru
    -7 łyżeczek mąki

    Dodatkowo;
    -dżem do posmarowania ciasta wg uznania
    -50-80 dag owoców(banany, jabłka, śliwki, jagody, orzechy jak kto lubi to może być to twaróg)
    -papier do pieczenia
    -tłuszcz do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.99 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto mieszane widelcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto mieszane widelcem 1. Składniki ciasta wkładaj do miski w kolejności podanej wyżej, cały czas mieszając widelcem, do uzyskania jednolitej masy( czas mieszania ok. 10 minut). Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem blaszki. Wierzch ciasta posmaruj dżemem, wyłóż owoce( ja użyłam: banany,jabłka i orzechy). Przygotuj kruszonkę: zagnieć margarynę z mąką i cukrem, skub małe kawałeczki, posyp ciasto z wierzchu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni C, piecz 55 minut.

Porady

Wierzch ciasta proponuje posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto mieszane widelcem

To może cię zainteresować