Ciasto marchewkowe z pysznym kremem

4.48 (154 ocen)

Przywiozłam sobie z Polski sporo ekologicznej marchewki i na jubileusz "Przyślij przepis" upiekłam pyszne ciasto marchewkowe:)Krem polewę wymyśliłam sama:)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki startej i lekko odcisniętej marchewki
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyzeczka przyprawy do piernika
    szczypta soli
    bakalie: orzechy,rodzynki,itp-ilość według uznania-u mnie po garści

    krem:

    300 g serka Philadelphia
    100 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z pysznym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto marchewkowe 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę,do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia,cynamonem i przyprawą do piernika,olej,na końcu marchewkę i bakalie.Wymieszane składniki na ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą okrągłej ,średniej wielkości tortownicy.Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok 40-45 min.
  • ciasto marchewkowe 2. Ostudzone ciasto przekroić na pół.
  • masa serowo-czekoladowa 3. Do rondla włożyć serek oraz połamana białą czekoladę,na malutkim ogniu doprowadzić do całkowitego roztopienia się czekolady i połączenia sie jej z serkiem philadelphia.Powinna powstać gładka,lśniąca masa:)
  • ciasto marchewkowe 4. Przekrojone części ciasta marchewkowego posmarować kremem,złozyć i wierzch również posmarować kremem.
  • Ciasto marchewkowe 5. Udekorować według własnego upodobania.Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować