Ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi

4.48 (157 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest delikatne i lekko wilgotne. Jest proste w wykonaniu a marchewka i śliwki pochodzą z mojej działki. Szybko znika z talerza.

  • 30 min

Składniki:

  • Rozmiar blachy:16x30 cm
    Składniki:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    2 szklanki tartej marchewki
    ½ szklanki powideł śliwkowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    Olejek migdałowy
    Tłuszcz do formy i bułka tarta.
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka posolić, następnie utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, stopniowo dodawać olej i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą – dodawać małymi porcjami do masy jajeczno-olejowej. Po wymieszaniu dodawać marchewkę z powidłami po 1 łyżce oraz kilka kropli olejku migdałowego, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. około 180 stopni około 1 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można dodać również garść rodzynek lub maku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować